Verschillende soorten autoverzekeringen

Wanneer je een auto wilt gaan verzekeren is het goed om te weten wat de juiste dekking is. Er kan gekozen worden uit een WA verzekering, die in Nederland voor ieder voertuig is verplicht. Andere opties zijn WA Casco en Volledig Casco, beter bekend als all-risk. Wel type dekking het beste bij jou en je voertuig past hangt er maar net vanaf.

Ga je namelijk een hele nieuwe auto verzekeren, dan is het raadzaam om een zo volledig mogelijke dekking te nemen. Mocht er dan iets gebeuren waardoor de auto veel schade heeft of total loss is, dan kun je alsnog een nieuwe krijgen. WA Casco denk dan weer bepaalde zaken, maar niet alles zoals all-risk dat wel doet. Een WA verzekering is er zodat wanneer je schade toebrengt aan een ander voertuig de kosten hiervoor gedekt zijn.

Hoeveel kost een autoverzekering?

De exacte prijs van een autoverzekering is moeilijk vast te stellen omdat deze afhankelijk is van meerdere zaken. Dit alles wordt bij elkaar genomen waarna een berekening gemaakt zal worden om tot een premie te komen. Ondanks dat er nog meer zaken zijn die invloed op de prijs kunnen hebben, zijn de volgende dingen veelal bepalend voor het al dan niet hoog zijn van die premie:

  • Leeftijd bestuurder
  • No-claim korting bestuurder
  • Nieuwwaarde van het voertuig
  • Soort dekking
  • Woonplaats van verzekerde

De uiteindelijke premie kan vervolgens betaald worden in gedeelten of in één keer. Alsof het een online krediet betreft kan dit dus per maand of kwartaal, maar net zo goed voor het hele jaar. De premie zal hoog zijn voor beginnende bestuurders. Deze hebben namelijk nog weinig zogenoemde no-claim korting opgebouwd. Dit is een korting die hoger oploopt naarmate je meer jaren schadevrij gereden hebt als bestuurder. Logischerwijs is een voertuig all-risk verzekeren de duurste optie, gevolgd door de WA Casco dekking en de WA dekking.

Welke risico's zijn gedekt?

Het belangrijkste risico om gedekt te hebben is eventuele schade die aan andere voertuigen toegebracht wordt. Dit is daarom sowieso de basis van iedere autoverzekering. Dit is vaak verzekerd tot een erg hoog bedrag. Dit is ook logisch, want als er door toedoen van een bestuurder een groot ongeluk ontstaat is moet dit wel alle schade kunnen dekken. Afhankelijk van het soort autoverzekering ligt het er dan aan wat er nog meer is gedekt. Zoals gezegd is het handig om een dekking te zoeken die past bij het type auto dat je hebt.

Daarnaast zijn er nog een aantal aanvullende dekkingen die gekozen kunnen worden. Denk hierbij aan een verzekering voor de inzittenden. Mocht er iets gebeuren met inzittenden van een auto dan is alle hierdoor geleden schade tot op een bepaalde hoogte verzekerd. Maar ook een rechtsbijstandsverzekering voor de auto behoort tot de mogelijkheden. Deze staat er garant voor dat wanneer er een conflict ontstaat over een incident, je daarbij juridische hulp gaat krijgen. Vaak zul je een aanvullende dekking als deze niet nodig hebben, maar wanneer het zover is, zijn de meeste mensen blij dat ze deze hebben afgesloten.

Kan de premie nog omlaag gaan?

Na verloop van tijd is het zeker mogelijk dat een premie een stuk lager wordt. Vergelijk het met een bankkrediet of hypotheek, die na een aantal jaren steeds minder gaat kosten. De voorwaarde hiervoor is wel dat je geen of weinig schade hebt. Hierdoor zal de no-claim korting vanzelf hoger oplopen, vaak met wel 5% per jaar. Dit geldt totdat het maximale percentage voor deze korting is bereikt.

In vergelijking met de premie in het begin kan dit zomaar honderden euro's schelen. Een andere mogelijkheid om de premie naar verloop van tijd omlaag te brengen is een verlaagde dekking. Hiermee worden wel minder dingen vergoed. Wanneer het voertuig echter stukken minder waard is kan het wel een beter optie zijn.